FÖRBANNELSEN Hans Holmér öde

Sep 13th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till FörbannelsenAv Ann-Marie Åsheden
Norstedts 2012
ISBN 9789113040554, 304 sid

Ann-Marie Åsheden, journalist på Dagens Nyheter, fick i uppdrag av Christina Jutterström , som kände Hans Holmér, att följa jakten på Palmes mördare inifrån. Hon hade ständiga möten med polismästaren på Stockholms polishus. Hennes intervjuer har legat orörda i ett kvarts sekel, först i bankfack och senare på Riksarkivet. Nu har Ann-Marie Åsheden och förlaget funnit tiden mogen att berätta den tragiska historien om Holmér och Palmeutredningen.

Hans Holmér har fått bära hela skulden för misslyckandet att finna Palmemördaren, även om polisen i Stockholm är övertygade om vem som höll i pistolen.

Anne-Marie ÅshedenPå flera punkter tonas nog Holmérs skuld ned, genom de intervjuer Åsheden presenterar. De gatlopp polismästaren fick löpa i olika media genom våldsamma beskyllningar av den tidens innereportrar ger mer bilden av reportrarna än av Holmér.

Pinsammast är nog hans syskons avståndstagande. Ynkligt. Ynkligt.

Men vad ger boken i övrigt? Inget nytt om mordet. Inget nytt som får massmedia att lyfta på ögonbrynen.

En sak däremot förvånar. Att namngivna personer så lätt känns igen genom att de presenteras med förnamn och begynnelsebokstaven i efternamnet. Unga människor som kanske levt ett stilla liv under 25 år kanske drabbas oförskyllt. Förstår inte förlagets eller författarens avsikter.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22