FÖR YNGRE LÄSARE: NIVÅ 13, DEN MAGISKA LÅDAN

Apr 14th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Nivå 13 NIVÅ 13
Av KG Johansson
Omslag av A.R. Yngve
Wela, 2014
ISBN 9789187711053, 170 sidor

För någon tid sedan recenserade jag Samvetsmakaren (Wela Förlag) av KG Johansson: “Det är en drygt 700 sidor tjock roman och den kommer att följas av ytterligare två tegelstenar “Under den döende stjärnan” och “Omega”.

Jag kunde konstatera att det “står redan klart att KG Johansson är en ytterst begåvad författare, som vågar göra rymdresor i psykets alla hemligaste avkrokar. Han når främmande och okända världar som vi alla kan känna att vi bär i vårt innersta.”

På den tiden jag själv höll på att bygga upp mitt författarnamn skrev jag en ledig sommar en ungdomsbok om en 1800-talsby, där man lurade skepp i sank och plundrade dem. Båtarna såg en gungande lykta färdas fram inåt land och trodde att ett skepp for där. När de kryssade åt det hållet gick de på sandrevlar och förliste.

Lykteffekten åstadkoms av man red med lykta på en halt häst – det tyckte jag var knepigt och fascinerande.

Jag sände manuset till ett aktat förlag, men blev till min förvåning refuserad. Man förklarade att man gillade mina vuxenromaner, men inte tyckte att jag kunde skriva för barn. Det sved men jag fick foga mig och fick flera år senare en framgång med en serie böcker om flickfotboll.

KG JohanssonNu gör KG Johansson som jag en gång gjorde. Han kommer med en ungdomsroman. Den heter Nivå 13 och är tidigare utgiven i en lättläst version på ett annat förlag (Hegas).

Det handlar om Jim som mobbas i skolan. Han flyr in i ett dataspel Odyzeus, vars högsta nivå (13) han vill nå. På detta sätt slipper han plågoanden Olle, men förlorar också vännen Fredde. Men de människor som han på så sätt missar, dyker upp i spelet.

Jag finner att denna bok om en ultramodern miljö har mycket att berätta om människans sätt att förhålla sig till tillvaron. Vi flyr in i något men kan, när det verkligen gäller, inte fly från oss själva.

.. i mig själv är nitat gallret
och först när själv jag krossas, krossas gallret

skriver Gustaf Fröding i En ghasel.

Boken imponerar på mig, den har något väsentligt att säga och gör det på ett modernt och originellt sätt. Men jag är ju urgammal och provade den därför på Vilma, en av mina tonåriga dramaelever. Hon är inte så intresserad av dataspel, men fann i övrigt boken läsvärd och intressant. Särskilt fascinerade det psykologiska spelet henne. När hon pratat om boken ville fler i dramagruppen låna den.

Så det blir det tummen upp!

Omslag till Den magiska lådanDEN MAGISKA LÅDAN
Av KJ Larsson
Illustrationer XhenXhen
Wela, 2014
ISBN 9789186081973, 189 sidor

På Wela Fantasy kommer KJ Larsson så med en bok för yngre läsare. Även han har skrivit för vuxna tidigare. 2013 kom den absurdistiska dystopin Xlos Delden som uppges ha fått “mycket beröm”. Den magiska lådan, heter den nya boken och den handlar om unge Malte Krumel som snickrar och tänker ut saker. Han är vän med en lemur från Madagaskar.

KJ LarssonJag sätter mig och läser förväntansfullt men blir besviken. KJ Larsson verkar likna den unge mig på så sätt att han nog kan berätta för vuxna men inte för barn. Det blir för omständligt och vuxenaktigt. Man tröttnar fort och läser vidare av recensentplikt.

Men kanske är jag för gammal för boken. Min svärdotter högläste för mina barnbarn, de åtta år gamla tvillingarna Klara och Lukas. Tyvärr blev resultatet negativt. Klara ledsnade snabbt och Lukas ville heller inte fortsätta läsningen.

Tummen ner för Den magiska lådan.

JEAN BOLINDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22