FÖR OSS ÄR NATTEN LJUS

Jan 3rd, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Av Christoffer Holst
Bokfabriken, 2017
ISBN 978-91-7629-564-9, danskt band, 223 sidor

Omslag till För oss är natten ljusLars Norén har för länge sedan sagt att han tycker sig skriva komedier. Här har vi en norénsk familj som vi får följa under en knapp vecka i New York. Författaren (som jag inte läst tidigare) har tidigare skrivit ett par böcker som klassas som feel-good. Så även denna. Som läsare kan man alltså anta att det ska gå bra trots de dåliga förutsättningarna vi möter på de första sidorna.

Familjen Brickman är i USA för att begrava pappa Dans far. Han har med sig sin exfru Maggan, sin nya kärlek thailändska (mycket yngre) Malee och sina två barn, 18-åriga gymnasisten Oliver och 25-åriga Jenny som är sambo hemma i Sverige. På begravningen träffar de pappas syster Tammy som blev kvar i USA när Dan flyttade till Sverige.

Christoffer HolstEtt inställt flyg tvingar dem till att stanna i New York och hotellpriserna gör det enklast att fråga Tammy om de kan få bo hos henne. Hon bor fint och arbetar med att producera succémusikaler på Broadway.

Mamma Maggan har krisat sedan skilsmässan och dricker gärna vin, pappa Dan oroar sig för hur han ska komma överens med syrran som han undvikit i många år, Oliver är extremt blyg och utan nära vänner.

Alltså feel-good. Det fixar sig, men det är en roande resa dit och med diverse olika problem. Man lär faktiskt känna personerna hyfsat bra, även om de är lätt överdrivna. Författaren är duktig på att både vara inkännande och understryka sådant som roar läsaren.

Dast ägnar sig ju mest åt spänningslitteratur, och här ligger spänningen i hur författaren ska få ihop de udda personerna utan att det blir alltför svåra sår i deras själar. Han fixar det.

Författaren jobbar på bokförlag i Stockholm och beskriver sig som obotlig romantiker som tycker livet ska vara som en film, eller en bok.

LEIF-RUNE STRANDELL

På Facebook: facebook.com/feelgoodhornan

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22