FÖR KÄRLEKS SKULL

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Karl G Sjödin
Karl G. Sjödin Förlag 1998

Förre kriminalpolisen, numera privatdeckare Sune Bergström, luttrad av otaliga angrepp på sin person, både fysiskt, psykiskt och medicinskt, får uppdraget att hitta en försvunnen sexualförbrytare. Han hittar skrämmande saker – människosmuggling och slavhandel – och när grannens sexåriga flicka kidnappas blir Sune inblandad på mer än ett sätt.

Sjödin har alltid aktuella ämnen i sina böcker, vilket är till både fördel och nackdel för romanerna, Fördelen ligger hos igenkännandet. Man minns rubriker och artiklar och ofta lyckas författaren djuploda företeelsen på ett sätt som man inte hinner med på tidningsredaktionen. Nackdelen ligger i viss mån i en boks långa produktionstid. Händelserna känns ibland överspelade. Yesterdays paper är alltid yesterdays paper.

Ibland får man också känslan av att Sjödin inte litar på sitt eget material. Då blir polismannen/privatdeckaren utsatt för attentat av något slag. Det fungerar ofta bra i en enstaka roman, men här vet man att det är en serie. Killen klarar sig, det är enbart en fråga om hur, och då försvinner också en del av den spänning som borde infinna sig.

Men Sjödin skriver väl, bygger sina historier trovärdigt och knyter ihop trådarna på slutet. Han borde vara mer uppmärksammad än han är.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22