FÖR EVIGT DÖMD

Oct 25th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till För evigt dömdAv Harlan Coben
Caught 2010
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2011
ISBN 9789137136295. 331 sid, inb

Thrillermaskinen Harlan Coben har spottat ur sig ännu en spänningsroman: För evigt dömd. Men i den här berättelsen har inte den annars återkommande hjälten, Myron Bolitar, någon plats. I stället får vi följa TV-reportern Wendy Tynes i hennes jakt på en pedofil genom att på nätet utge sig för att vara en kontaktsökande minderårig flicka.

Hon misstänker att socialarbetaren Dan Mercer är mannen hon söker och lurar in honom i en fälla. Han tror att flickan, som ringer till honom och ber om omedelbar hjälp, är en av de utsatta ungdomar han arbetar med. Han grips men släpps efter att ha fått hjälp av den extravagant homosexuelle försvarsadvokaten Flair Hickory. Wendy får sparken men fortsätter sin mission – att avslöja Dan.

Samtidigt har en ung flicka anmälts saknad och Dan blir misstänkt för att ligga bakom hennes försvinnande. Efter att ha pratat med dennes rumskamrater på Princeton University får Wendy veta att allihop drabbats av skandaler. Någon har velat misskreditera de nu snart medelålders studiekompisarna. Hon är inte längre så säker på att Dan är den pedofil hon jagar.

Ämnet för den här romanen är allvarligt och ett stort problem i samhället. Ändå känns det som om det råder inflation i pedofili för närvarande. Men Coben skriver bra och har som tidigare en rapp dialog. Tyvärr finns inte samma utrymme som annars för författarens härliga humor och det beror förstås på handlingens känsliga karaktär. Wendy som person och kollega känns visserligen äkta men hon blir ändå en ganska blek figur. Övriga personer känns mer som karikatyrer. Det finns dock ett undantag: Flair Hickory, advokaten! Tyvärr är denne färgstarke man med en alltför kort stund i boken. Här hade Coben chansen att få in lite fler humoristiska snuttar. De behövs.

Sammanfattningsvis kan sägas att För evigt dömd är en halvbra bok och efter att ha läst romanen hoppas man att den karismatiske Myron Bolitar snart kommer tillbaka.

MONICA LINDSTRÖM

Harlan Coben

Harlan Coben. Foro Miriam Berkley

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22