FÖDDE: EN DOTTER

Aug 9th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Födde: en dotterAv Björn Hellberg
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-333-5, 237 sidor

Denna bok kom först på förlaget Nordhjem 1988 och som pocket 2001 hos Tre Böcker. 30 år senare ges den ut av Lind & Co och det är ingen dum idé.

Hellberg har åstadkommit är en föredömligt kort men ryslig historia om hur en anonym hämnare förföljer inköpschefen Anders Tell. Efter ett av många hot blir det polisanmälan där vissa poliser menar att det bara är elaka skämt. Den som tar saken på allvar är Hellbergs ständige följeslagare kriminalkommissarie Sten Wall som snart inser att Tell är i stor fara.

björn HellbergBjörn Hellberg har konstruerat en väl fungerande och komplicerad intrig med utvikningar som belyser familjeförhållanden samtidigt som läsaren påminns om hur samhället fungerade för tre decennier sedan. Storyn utvecklas med krypande spänning medan man ständigt undrar om Wall ska hinna klura ut sammanhangen innan den skrämmande gestalten gör allvar av sina hot.

Innan boken är slut har tre människor mist livet och en fjärde har fått sitt liv förstört. Hellbergs förklaring handlar om sökandet efter en syndabock och har trovärdig psykologisk grund.

NINNI C. LARSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22