FLYGPLANET SOM FÖRSVANN

Nov 13th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Flygplanet som försvannAv Jerk Schuitema
Southside Stories, 2020
ISBN 9789188725790, inbunden, 413 sidor

Jag tyckte mycket om författarens första bok Fjälldesperadon som kom 2012. Fem år senare började han på en serie om Gällivarepolisen Amanda Wreede. Nu kommer andra delen om henne. Man kan inte beskylla författaren för att spotta ut böcker. Serien kallas Papegojan, eftersom Amanda har en ganska ålderstigen sådan vid namn Kompis.

Huvudpersonen arbetar nu i Stockholm, men är ledig efter dramatiska händelser i den första boken om henne. Detta förklaras bristfälligt, men trots det kan man med behållning läsa den här boken fristående.

Intrigen grundar sig på ett postflyg med två mans besättning som försvann 1964. Nu återfinns det i en uttorkad fjällsjö. Det visar sig att de två i flygplanet blev mördade. Polisen i Gällivare utreder inte det eftersom fallet är preskriberat.

Journalisten Christian Norén nöjer sig inte. Han gräver vidare vilket leder till att han försvinner spårlöst. Nu tvingas polisen att titta även på flygplansmordet. Kan Christians försvinnande hänga ihop med det. Amanda befinner sig hemma i Gällivare. Hennes mor har just gått bort och hennes far beter sig mystiskt. Han var polis 1964. Hon dras in i utredningen.

Jerk Schuitemas styrka är de lappländska naturbeskrivningarna och gestaltningarna av den traktens befolkning. När handlingen styr söderut, till Stockholm, blir han inte lika säker med pennan. När sedan historien också får alltför många dramatiska element tappar jag lite intresset. Eftersom boken är väl omfattande kunde lite sådant ha strukits. De första 250 sidorna är värda ett högt betyg.

Mycket är ändå väl berättat och spännande. Miljön i sig inbjuder till det. Titeln på boken är som hämtad från 50-talets detektivmagasin. Rakt på och enkel. Jag gillar den.

Jag läser gärna Jerk Schuitema igen. Och om Amanda Wreede. Men hon behöver nödvändigtvis inte vara någon superhjälte och böckerna behöver inte fyllas av onödig action.

NISSE SCHERMAN

Jerk Schuitema är en 57-årig svensk författare, manusförfattare och filmproducent. Han debuterade år 2010 med Fjälldesperadon och gav ut Den som göms i snö år 2017. Denna nya är en deckare från de lappländska malmfälten och den andra som handlar om narkotikapolisen Amanda Wreede.

Ett postflyg försvinner en stormig dag år 1964 i Lappland. Över femtio år senare hittas flygplansvraket på botten av en fjällsjö som börjat torka efter en varm och torr sommar. När det visar sig att besättningen i planet blivit skjuten väcks gamla spekulationer till liv, och journalisten Christian Norén börjar gräva efter ett motiv till morden. Norén försvinner plötsligt spårlöst och polisen i Gällivare inser att gåtans lösning kan finnas i den gamla utredningen om det försvunna planet, och att någon gör allt för att sanningen inte ska komma fram.

Amanda Wreede arbetar till vardags på narkotikaroteln i Stockholm. Hon dras in i utredningen när hon återvänder till Gällivare för att besöka sin mor som hamnat på sjukhus. Modern dör och hennes far, som tidigare varit polis i Gällivare och inblandad i utredningen om det försvunna planet, beter sig konstig. Morden är preskriberade och utredningen ska läggas ner. Amanda fortsätter då att söka svar på egen hand och finner saker från det förflutna: förträngda minnen från en barndom fylld av obehagliga sanningar.

Jag har inte tidigare läst något av Jerk Schuitema. Tyvärr, vill jag tillägga efter att ha sträckläst Flygplanet som försvann. Han har skrivit en mycket intressant och samtidigt rafflande deckare. Intrigen är intelligent och miljöskildringarna av såväl den lappländska naturen som de karga personligheterna är målande beskrivna. Språket är direkt och lättläst och Schuitema skriver med en hög spänningsfaktor från första till sista kapitlet. En läsvärd deckare som varmt rekommenderas!

LARS-ERIK HOLM

Jerk Schuitema

Jerk Schuitema. Foto Daniel Olausson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22