FLICKVÄNNEN

Mar 5th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Flickvännen

Av Karolina Ramqvist
Wahlström & Widstrand 2008

I ett ganska långsamt tempo berättar Karolina Ramqvist i sin nya bok Flickvännen om kvinnor som lever tillsammans med gangsters. Inte heller vilka wannabe-bovar som helst utan mördare och rånare, riktigt grova kriminella. Hur har de hamnat i den situationen och vad är det som gör att de underkastar sig mannen, väntar när han är försvunnen och accepterar utegångsförbud?

De olika kvinnor som beskrivs i boken vet någonstans vad deras karlar sysslar med men är okunniga om detaljer. Huvudpersonen Karin bor tillsammans med gängledaren John i strandvillan. Hon är kluven – samtidigt som hon tar avstånd från våld vill hon leva det lyxliv som våldsamme John kan erbjuda henne. Ett slags lycka när han finns till hands, men det gör han inte alltid. Ibland kan han försvinna i flera veckor i sträck.

Karolina Ramqvist

Då har hon bara sina medsystrar att umgås med, kvinnor i samma situation som hon själv. Dessa flickvänner träffas och diskuterar sin gemensamma problematik. Fast mest festar och svallrar de och är överens om att leva vidare som de gör eftersom de känner på sig att de inte ska bli dumpade.

Ramqvist berättar lagom medryckande – om än lite gåtfullt – om gangstertjejernas liv och leverne. Boken är rätt lättläst och väl skriven men när sista bladet är vänt och man tänker tillbaka återstår en fråga: vad är det egentligen Karolina Ramqvist vill förmedla.

BIRGITTA GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22