FLICKORNA UTAN NAMN

Mar 16th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till Flickorna utan namnAv Mikaela Bley
Wahlström & Widstrand, 2019
ISBN 978-91-46-23531-6, 396 sidor

Mikaela Bley har tidigare arbetat som inköpare på TV4 och är nu deckarförfattare på heltid. Hon debuterade år 2015 med boken Lycke, där huvudpersonen var den egensinniga kriminalreportern Ellen Tamm. År 2016 gavs Liv ut och 2018 publicerades Louise. Flickorna utan namn är den fjärde fristående boken om Ellen Tamm.

Handlingen utspelar sig huvudsakligen i Sörmland. En kall vinterdag lämnas 17-åriga influencern Linn på internatet Täcktaholm, en herrgård utanför Nyköping. Det nystartade internatet för flickor ligger ödsligt i skogen. Linns mamma orkar inte med henne längre efter år av kaos, och hoppas att skolan ska hjälpa Linn att äntligen få ordning på sitt liv.

Istället dras hon snabbt in i konflikterna mellan eleverna på skolan, och när en av flickorna försvinner inser Linn att hon själv befinner sig i fara. På TV4 får samtidigt kriminalreportern Ellen Tamm veta att en ung, oidentifierad kvinna hittats död djupt inne i de sörmländska skogarna. Några dagar senare hittas ytterligare en ung kvinna död. Polisen står handfallen och trots att dagarna går är det ingen som saknar de döda kvinnorna. Flera personer i Ellens perifera bekantskapskrets verkar vara inblandade och hon arbetar envist på för att försöka ta reda på vad som hänt.

Det är första boken jag läser om Ellen Tamm. Mikaela Bley har hittat på en spännande intrig som tyvärr inte används optimalt. Det hela blir istället en ytlig skildring av eleganta miljöer, utsatta flickors situation, lite action och en slarvig och hastig upplösning som lämnar läsaren snopen. Bleys styrka ligger i att beskriva Ellens person och vardag. Övriga personer blir otydliga bifigurer som kommer och går. Boken känns som ett hastverk och lockar inte till att läsa de tidigare böckerna.

LARS-ERIK HOLM

Mikaela Bley

Mikaela Bley. Foto Oscar Falk

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22