FLICKORNA PÅ ENGLANDSBÅTEN

Oct 31st, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till Flickorna på EnglandsbåtenAv Lone Theils
Pigerna fra Englandsbåden, 2015
Översättning Margareta Järnebrand
Norstedts, 2016
ISBN 978-91-1-307343-9, 358 sidor

Lone Theils har arbetat som journalist i 20 år och Flickorna på Englandsbåten är hennes debutbok. Boken är den första i en serie deckare med Nora Sand i huvudrollen, och den andra boken i samma serie kom ut i juni i år i Danmark, Den blå digters kone.

Den danska journalisten Nora Sand arbetar i England för en dansk tidning och hon hittar en gammal resväska i en second hand-affär. I väskan finns foton av flickor, bl.a. av två som bodde på ett behandlingshem i Danmark och som försvann på en färja mellan Danmark och England på 1980-talet. När Nora Sand övertalar sin chef om att få följa upp spåret och börjar leta efter de försvunna flickorna finner hon kopplingar till en rad flickmord, som av allt att är döma utförda av en seriemördare som sitter fängslad på livstid. Andra aktörer i handlingen är Noras barndomsvän Andreas som är polis och fotografen Pete. Det som hände i det förflutna visar sig ha kopplingar till nutid och även Scotland Yard börjar intressera sig för Noras letande.

Lone Theil har skrivit en spännande debutbok. Den börjar i ett lugnt tempo som stegras hela tiden. Författaren väver en rafflande och oförutsägbar och bestialisk deckarhistoria som slutar dramatiskt. Språket är lättläst och välformulerat. En sak som inte är trovärdig är en rymning från ett fängelse med högsta säkerhetsklass. Visserligen behövde författaren en rymning för att få berättelsen att gå ihop, men ändå…

Även om Nora är bokens huvudperson är det svårt att få grepp om vilken slags person hon är. Författaren har blandat in en tafflig kärlekshistoria med en oändlig rad missförstånd och förvecklingar. Den känns irrelevant och liknar mer tonårslitteratur. Kärleksproblemen hade kunnat kortas ner betydligt, då de tar onödigt stor plats och lösningen på dem är så förväntad.

Detta kändes fullträff redan från början. I bokens första del är tempot egentligen ganska lugnt, utan rafflande cliffhangers och liknande. Men skenet kan bedra. Till slut blir boken otroligt spännande och helt omöjligt att sluta läsa förrän den är slut.

Men trots vissa invändningar är detta en bok jag rekommenderar varmt för alla som gillar spänning! Lone Theil har skrivit en bra debutbok som imponerar och jag ser fram emot att läsa om Nora Sand i kommande böcker.

LARS-ERIK HOLM

Lone Theils

Lone Theils. Foto Hazel Thompson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22