FLICKAN UNDER TRÄDET

Mar 9th, 2022 | By | Category: 2022-03 mars, Recension

Omslag till Flickan under trädetAv Sara Blædel
Pigen under træet, 2019
Översättning Jessica Hallén
Bokförlaget Polaris, 2022
ISBN 9789177952756, inbunden, 380 sidor

Detta är nr 10 i danska Louise Rick-serien förklaras på romanens omslag. Och författaren Sara Blædel presenteras som Danmarks spänningsdrottning nummer ett.

Louise Rick har tydligen lämnat sitt arbete på mordroteln och som detta är den första bok jag läser i serien undrar jag vad det är som orsakat denna förändring i hennes liv. Så kallade fristående berättelser kunde allt behöva någon form av introduktion ändå tidigt i berättelsen.

Sara BlædelHär kan vi i stället på bokens omslag läsa att Louise kastar sig hem från sin jordenruntresa när pappan ringer och berättar att hennes bror har försökt ta livet av sig. Men när texten börjar i denna krimroman befinner vi oss på Bornholm 1995 och till den ön återkommer berättelsen flera gånger – ibland i nutid och ibland år 1995. Dessutom förekommer några textavsnitt med kursiv stil men kapitlen saknar markeringar i stil med årtal, veckodagar eller vanlig numrering men blir tydliga i och med andhämtande sidbyten på sina ställen .

Som tur är har Louise en väninna, Camilla Lind, som är journalist – de har samarbetat tidigare tydligen. Och Louise verkar inte heller vara osams med alla tidigare arbetskamrater vid polisen. Det dröjer dessutom inte länge innan antalet kvinnor som försvinner ökar, så de får mycket att göra Louise, Camilla och övriga inblandade. Att Louise nog kommer att återvända i någon roll hos polisen i nästa bok av Sara Blædel tar jag för givet.

BIRGITTA NEY

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22