FLICKA A

May 26th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till Flicka AAv Abigail Dean
Girl A, 2021
Översättning Christina Mansicka
Forum, 2021
ISBN 978-91-37-15604-0, 313 sidor

Ett kristet nutida hedersförtryck, mycket läsvärt!

En mans, faders, makes misslyckande är upprinnelsen till det förfärliga öde barnen Gracies får utstå i Abdigail Deans debutroman Flicka A. De bär med sig skadorna genom livet, osynliga till en början.

Faderlig och moderlig kärlek som förvandlas till terror kan ske så gradvis att den inte alls ses som ett hot. Inte förrän situationen blir orimlig. Som i den här romanen.

Psykisk ohälsa kan ses som obegriplig och bortförklaras lång tid om sjukdomen finns hos en karismatiskt demonisk pappa/make, som i romanen. Den blir livsfarligt för familjen som är lojal och vill tro att vad den utsätts för sker med gott uppsåt. Modern tappar fotfästet i tillvaron, barnen blir rov för en sjuk själ.

I romanen talas om ärftliga gener och DNA – flyktigt – men det sjuka sinnet som försvagat familjen Gracie ger trauman på grund av svält och fasa. Det är skador som vållats medvetet.

Romanen byggs med glimtar av vad som hänt i skräckhuset. I baksidestexten sorteras romanen in som en psykologisk thriller. Det är den. Jag vill tillägga att jag ser den som en inlaga om manligt hedersförtryck som tar den kristna guden till hjälp.

HELENA SIGANDER

Abigail Dean

Abigail Dean. Foto Nicola Thompson Photography

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22