FLAMINGONS SISTA FLYKT

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Mia Cuoto
O Último Voo do Flamingo 2000
Översatt av Martaune Eyre
Ordfront 2002

Förnamnet till trots är författaren man: marinbiolog och bosatt i Maputo, Moçambique. Han har tidigare kommit med två romaner på svenska, bland annat Under frangipaniträdet som anmälts i DAST. I Tizangara några år efter krigsslutet börjar FN-soldater sprängas i luften och den italienske FN-tjänstemannen Massimo Rise får uppdraget att tillsammans med ortens administratör och ”byfåne” Estêvão Jonas att utreda attentaten. Bokens berättare är deras tolk, som dock mest får förklara seder och bruk. Tjänstemannen blir förälskad men frestas ändå av traktens tjusiga prostituerade och han upplever sådant han inte trodde gick att uppleva. Han blir alltmer förbryllad och inget tycks föra honom närmare lösningen på gåtan med de sprängda soldaterna. Snart börjar han undra om han behöver hitta den.

Cuoto beskriver sitt Afrika med stor kärlek och humor. Men han ser också avigsidorna, de som gör världsdelen så plågad. På ytan är det en kriminalroman, men mest är det nog en poetisk betraktelse.

LENA BERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22