FLADDERMÖSSENS BY

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Dario Fo
Il paese dei Mezaràt
Översatt av Anna, Elvira och Carlo Barsotti
Ordfront 2005

Den italienske nobelpristagaren (1997) Fo berättar i denna memoarbok om sina ”första sju år och några till” i den lilla byn San Giano vid sjön Lago Maggiore i norra Italien. Teoretikern Bruno Bettelheim har sagt att de sju första åren i en människas liv innehåller allt. Möjligen är det sant. I sitt teaterliv har Fo uppträtt som en busunge och hans berättelse om barndomen ger intryck av att han tidigt lärde sig att busa i en omgivning av vänliga grannar, elaka typer, smugglare och antifascister.

Boken är döpt efter de glasblåsare som bodde i byn. De kallades Fladdermöss.

Eftersom Fo fick Nobels litteraturpris för sina teaterinsatser mer än något annat blev han kraftigt ifrågasatt från vissa håll. Men han kan skriva (skrutt vore det väl annars!) och han skriver enkelt och lättbegripligt. Många episoder är rörande i sin naivitet och andra lockar till skratt. Tydligt är att uppväxten danade honom att bli den gycklare han sedermera blev känd som.

MARTIN LÖFBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22