FJÄLLDESPERADON

Dec 26th, 2012 | By | Category: 2012-12 dec, Recension

Omslag till FjälldesperadonAv Jerk Schuitema
House of Independents (Hoi) 2012
ISBN 978-91-86775-39-1, 414 sid

Jag var elva år gammal när händelserna i fjällvärlden skapade rubriker i Sveriges alla tidningar, till och med i lilla Hudiksvall. När mördaren i Vaisaluokta jagades i is och snö satt jag med näsan mot artiklarna i Hudiksvalls-Tidningen, Hudiksvalls Nyheter och Hälsinge-Kuriren. Någonting så spännande hade jag inte läst tidigare – och det här var ju på riktigt.

Det var tidningen Norrländska Socialdemokratens förre chefredaktör Carl-Erik Pehrson, som nyligen avled 78 år gammal, som myntade begreppet Fjälldesperadon när han arbetade som reporter för Aftonbladet 1951.

Fjälldesperadon var en 25-årig förvirrad norrman, Torbjörn Hansen, som beskjutit och dödat folk i trakterna kring Ritsem.  Det var tisdagen den 20 februari 1951, 21.20 på kvällen som samen Mickel Erik Kuoljok ringde till landsfiskal Erland Ström i Jokkmokk och berättade att Jerk Schuitemahan tillsammans med kamraten Sven Börje Johansson från Uddevalla kommit till turistföreningens stuga i Vaisaluokta och funnit att allt som återstod av den var en rykande ruinhög. Intill låg den oskadda så kallade Lappstugan. Den var låst och när de bultade på dörren öppnades den av en ovårdad och långhårig man som på norska befallde dem att ge sig iväg. Männen skyndade iväg men mannen började skjuta efter dem. Johansson träffades.

Nu gjorde sig polisen beredd att ingripa. Transporthjälp fick de av den i Lappland etablerade  trafikflygaren Arne Gundersen från Södertälje. Hjälp kom också ifrån Norge, som lät flyga två personer till de svenska fjällen. Glädjen över hjälpen förbyttes i bestörtning när det visade sig att båda norrmännen hittats skjutna.

Till sist greps fjälldesperadon efter en eldstrid där han sårades i benet. Det visade sig vara en mentalsjuk ung man från Talaldsvik nära Narvik, en person med sinnessjukdom i släkten. Han häktades den 7 mars 1951 av Gällivare häradsrätt och den 18 juni straffriförklarades han och skickades till sinnessjukhus.

Om detta iskalla drama har filmaren Jerk Schuitema skrivit en fascinerande berättelse där alla inblandade fått egna avsnitt som förklarar deras reaktioner och relationer. Det är en omsorgsfullt skriven bok, en roman som tycks hålla sig mycket nära verkligheten men dock en roman. Jag uppskattade särskilt avsaknaden av ”amerikansk dramaturgi” och njöt av det stillsamma tempot.

Trots att jag redan innan kände till hur allt skulle sluta fann jag att spänningen ändå kröp fram och fick de små håren att resa sig. Då har författaren lyckats med sin gestaltning. Men jag kan tänka mig att modernare läsare inte är lika förtjusta i en handling som förs fram med handbromsen ilagd.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22