FJÄDER FRÅN EN KATT Tsunamiprojektet (del 1)

Sep 7th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till Fjäder från en kattAv John Garpike (pseudonym för Johan Norling)
Ekström & Garay, 2021
ISBN 9789189308435, 629 sidor

Det finns ingen poäng i att tassa som katten runt het gröt. Eller leka med fjädrar som en katt. Jag säger det direkt här och nu: Boken liknar inget annat du någonsin läst, bläddrat i eller hållit i din hand. Praktverket är utan konkurrens årets mest gripande, engagerande och TYNGSTA bokupplevelse som kräver total underkastelse. Passion för dystopiska sci-fi miljöer, bekväm läsfåtölj och en kudde på magen underlättar läsningen. Boken är stor och väger nästan 1,4 kg, dvs som en mindre kettlebell på 2 kg på gym.

John GarpikeStoryn utspelar sig i USA år 2121. Det är en dystopisk framtid med tre månar. Världen styrs av ett hemligt sällskap kallad 9. Huvudpersonen är Marisha Fowles, en ung och skicklig tjuv som tillhör rebellfamiljen (Cassidy). Världen består av många kryphål eller zoner som används av Marisha och hennes familj och meningsfränder för att gömma sig i.

Boken inleds med en retorisk filosofisk gåta av professor Sommers.

”Har katten fjädrar?”

”Katten har fjädrar, professorn.”

Frågan fångar ens uppmärksamhet direkt. Dialog, narrativ och bildspråk är fascinerande. Referenspunkterna och städerna i USA är okända för mig men fungerar mycket bra som markörer och kulisser. Jag skulle aldrig gissat att bakom pseudonymen John Garpike döljer sig en svensk författare. Boken är ambitiös och kompromisslös på många sätt. Inte alla gånger en helt lätt bok att ta fram och läsa. De första hundra sidorna upplevde jag som en labyrintisk startsträcka. På sid 102 vänder det och blir mycket spännande.

När jag började läsa så kändes det lite som att spela ett avancerat dataspel, där man måste stanna till och analysera information för att kunna gå vidare. Dessa intervaller där man skyndar sig för att komma vidare i äventyret och svackor där man fastnar i detaljer gör läsning till en intressant berg- och dalbaneupplevelse. Dock är språket enkelt och rakt med korta meningar. Dialoger, narrativ och bildspråk är utsökta.

Det hjälper att ha viss förkunskap i Tsunami projektets universum vilket knappast gör författarens bok mer lättillgänglig. Jag började från början. Efter de första hundra sidorna behövde jag lite vägledning för att orka gå vidare. Jag hittade till Tsunami projektets websida (https://tsunamiprojektet.se/), där fick jag lite hjälp på traven och vissa saker förklarade kring kapsyler och konserver. Jag läste lite till och på sidan 124 fick man svar på en hel del av mina frågor kring termer som används i boken. Här är min ordlista med reservation för att jag missuppfattat något, förstås.

  • Gräshoppor – farkoster, kallas även Spader9
  • Tigerfiskar – guldnabbade varelser i svarta kappor som jobbar åt 9
  • Homies – hemmarobotar, hemelektronik
  • Slottet Himaji – byggnaden ligger i prefekturen Hyogo, Japan. Huvudkvarter för 9 om jag förstått det rätt.
  • Kapsyl – kommunikations puck med minnesbank, typ avancerad Jabra som den ska se ut om 100 år.
  • Tsunami – inget vet vad Tsunami är för något, men den är grundbulten i berättelsen. Är det mörk materia, panacé (universalmedel) mot världens undergång eller något annat?

Utförandet av boken är utsökt. Imponerande hantverk av Anders Wieslander, grafisk formgivare, bidrar till helhetsintrycket. Boken måste ha krävt mycket jobb av författaren, hans vänner, lektorer samt förlaget. Påkostad och ambitiös satsning. Fjäder från en katt är första delen i trilogin Tsunami projektet. Vi ser fram emot att läsa en fortsättning! Bravo!

ANDRÉ LOUTCHKO

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22