FIRE AND FURY: Donald Trump och Vita huset inifrån

Sep 15th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till Fire and furyAv Michael Wolff
Fire and fury, 2018
Översättning av Leif Janzon & Gabriel Setterborg.
Modernista, 2018
ISBN 9789177814023, 330 sidor

Den här boken kom både i original och snabb svensk översättning förra året, men jag läste den först nu. Visserligen är jag en hängiven lyssnare till SRs USA-podden och har följt president Trumps framfart via olika medier, så den här boken avslöjade inte mycket nytt i vad Vita huset utåt sagt, men här får man veta hur det gick till innan besluten togs, och hur olika personer arbetade med och mot varandra, alla inseende att presidenten uppför sig som ett barn som följer sina infall utan att kunna ta till sig information. Militärer pratar för länge, texter är obegripliga. Men när han får information i bilder, gärna på stor skärm, så reagerar han.

Det börjar med att författaren konstaterar att ingen egentligen trodde att Trump skulle vinna, inte ens han själv. Men eftersom han vann så måste han ju ha någon speciellt förmåga.

Boken blir ett drama mellan Trump och Bannon. Den senare vill verkligen förändra politiken. Vad presidenten vill är betydligt oklarare. Och så finns de andra, de riktiga politikerna, familjen, särskilt dotter och svärson, som alla vill något annat men som på sina sätt försöker styra.

För den utomstående ser detta ut som en fars. En slags bröderna Marx i nutid, men det skrattretande fastnar när man inser att det också är verklighet.

På sitt sätt allt en av årets roligaste skildringar, men också en av de obehagligaste.

Just som jag skrivit detta kom en artikel i The Guardian skriven av en tidigare regeringsmedlem i USA, professor i Berkeley, som allvarligt oroar sig för vad presidenten kan ställa till med: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/sep/15/donald-trump-nuts-impeachment-25th-amendment-2020-election?utm_term=RWRpdG9yaWFsX0d1YXJkaWFuVG9kYXlVS19XZWVrZW5kLTE5MDkxNQ%3D%3D&utm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=GuardianTodayUK&CMP=GTUK_email

LEIF-RUNE STRANDELL

Michael Wolff

Michael Wolff. Foto Jen Harris

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22