FINSKA VINTERKRIGET

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Robert Edwards
White Death. Russia’s War on Finland 1939-40 2006
Översatt av Joachim Retzlaff
Forum 2007

Det var den 30 november 1939 som bjässen Sovjet angrep lilla Finland och ingen trodde att det skulle leda till annat än undergång för finnarna. Men underligt nog lyckades de finska styrkorna hålla stånd och emellanåt till och med driva fienden tillbaka. Världens blickar riktades mot norr och utfallet kom att betyda en del för utgången av andra världskriget.

Naturligtvis lyckades Sovjet till sist i fortsättningskriget nå en seger, men inte större än att Finland slapp förlora hela sitt territorium. Varför misslyckades då Sovjet? Kanske för att landet styrdes genom den värsta formen av centralplanering. Politiken och ekonomin var i grunden så misshandlad att ”inget land åstadkommit något liknande – förrän i Robert Mugabes Zimbabwe”.

Edwards bok tar mest upp de politiska komplikationerna på båda sidor, men beskriver också motti-slaget där arma ryssar slaktades i mängd, något som skapade det drastiska uttrycket ”vargarna kommer att äta gott i vinter”.

KJELL E GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22