FILUREN

May 12th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till FulurenAv Peter Nolinge
Vulkan 2012
ISBN 9789163720505, pocket, 192 sidor

Fler böcker borde komma i orginalpocket. Omedelbar tillgänglighet för de flesta kan aldrig vara fel. Den här boken är på det viset också föredömligt kort. Många utgåvor tenderar till att med sin tegelstensform bli alltför tjatiga.

Filuren är en farsartad roman. Ingenting är på allvar. Varenda figur är starkt karikerad och det är full fart framåt hela tiden. Trovärdighetsfaktorn är på det viset lika med noll, men det är säkert inte avsikten att skriva något debattinlägg. Men man kan ändå dra paralleller med aktuella verkliga fall.

Huvudpersonen, Filuren, är patient på en psykavdelning där han riskerar att skrivas ut eftersom det är ständig platsbrist. Han kommer då på den geniala idén att erkänna det ena mordet efter det andra. På det viset blir han en kändis och får dessutom eget rum på sjukhuset. De som han främst lurar är polisen, åklagaren, försvarsadvokaten och personalen på sjukhuset. De är mer än lovligt blåögda och tänker mest på sin egen karriär.

Tyvärr blir det inte så skrattframkallande som det skulle kunna bli. Därtill är det alldeles för farsartat. Ingen distans till ämnet, inga subtiliteter. Från början till slut är det överdriven absurd komik, och det blir lite för mycket.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22