FILMINSPELNINGEN + DET HEMLlGA RUMMET

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

By Fiona Kelly
Out of Control 1995
Översatt av Katarina Falk
Richters 1998

The Secret Room 1995
Översatt av Katarina Falk
Richters 1999

Fiona Kelly – pseudonym för Ben M. Bagtio – har skrivit en hel rad ungdomsböcker med den gemensamma rubriken Mysterieklubben. Han riktar sig främst till flickor, har en ganska romantisk framtoning och en del av de mysterier som dyker upp i böckerna är inte alls oävna.

Att översättningarna att döma riktar böckerna sig till relativt läskunniga ungdomar. Språket är inte lätt, har ett ganska högt lix-tal, och anglicismerna är många. Mysterieklubben består av tre flickor: Holly Adams (15 år, läslysten med dröm att bli journalist), Tracy Foster (sportig, energisk och populär) samt Oclinda Hayes (sporthatare och mycket lat). Det är alltså arketyper som presenteras, en annan mycket vanlig, sak inom ungdomslitteraturen.

I de här två böckerna löser trion gåtan med ett försvunnet gammalt svärd och skumma händelser vid en filminspelning. Ganska spännande emellanåt.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22