FIENDEN INOM OSS Av Jan Guillou

Jan 24th, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Pirat 2007
Klockan tre på morgonen gör säkerhetspolisen och terroristpolisen tillslag mot ett antal familjer i en Stockholmsförort. Ett femtiotal personer grips och transporteras bort. De gripna får ingen vetskap om vad de är misstänkta för. Men nästa dag exploderar nyheten att ”al-Qaida i Sverige” har oskadliggjorts och att landet räddats från den största katastrofen någonsin. Nio personer häktas som terrorister och därefter utbryter den stora tystnaden. Ingen vet vad som sker i polisutredningen. En kvinnlig polisintendent, som är förhörsexpert på Ekobrottsmyndigheten, får till sin förvåning ett helt nytt jobb, att leda förhören med de misstänkta terroristerna.

Jan Guillou gör upp med de lagar som sägs vara avsedda att skydda demokratin men som skadar den betydligt mer än terrorismen gör. Guillou är mästerlig när han angriper samhällets och det offentligas svaga sidor. Sakta men säkert skalar han av det dess dumheter. Och han gör det på ett i Sverige oöverträffat sätt, med en satir som både känns och roar.

När han sitter och bankar på sin gamla skrivmaskin måste han uppleva både vrede och allvar, men framför allt glädje och stolthet att orden flyter så väl och drabbar just dem som ska drabbas.

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22