FIENDEN INOM OSS Av Jan Guillou

Jan 13th, 2008 | By | Category: 2008-1, Recension

Piratförlaget 2007
Jan Guillou skriver deckare med en klar idé han vill ta upp. Här är det Sveriges väg mot ett övervakningssamhälle med extra befogenheter för säkerhetspolisen för att avvärja terroristhot. Och trots att det trygga samhället är målet kan åtgärderna vara kontraproduktiva och i stället skapa just de terrorister man försökt stoppa.
Har man en idé att föra fram och är duktig på att skapa spänning är resultatet förstås, bortsett från att det är en spännande polisroman, en pamflett. Jag tvivlar inte på att han kollat de juridiska finesserna, men något finlir i diskussionen är det ju inte.
Jan Guillous senaste huvudperson, polisintendent Eva Johnsén-Tanguy, kallas från ekobrottsmyndigheten till säkerhetspolisen för att förhöra de många terrorister man gripit. Jo, hon är samma polis som i hans förra polisroman fångade de nyrika ungdomarna som stal från sina föräldrar och fann en pensionerad främlingslegionär (alltså Tanguy).
Hon börjar (förstås) tvivla på några av de häktades skuld och författaren har inga svårigheter att övertyga läsaren om detta. Men alldeles fyrkantig är han inte, några av ”terroristerna” är kriminella.
Snabbläst, spännande, och Jan Guillou har slipat en del på sitt språk. Den allvarliga diskussionen om terrorismbekämpningens bästa metoder får vi föra i andra forum, men om spänningsromanen kan få några att tänka ett extra varv är det gott nog.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22