FEVER OF THE BONE

May 26th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Fever of the boneAv Val McDermid
Sphere 2010

Här får vi möta Carol Jordan och Tony Hill under  ännu en jakt på en seriemördare, som systematiskt tar livet av  unga tonåringar.

Carol har fått en ny chef, som har bestämt sig för att avskaffa hennes arbetsgrupp. Dess arbete med att lösa gamla brott kan tas över av den andra kriminalpolisen i mån av tid. Han vill överföra Carols medhjälpare till andra avdelningar för att förstärka dessa. Han vill inte förstå att varje medlem i gruppen har unika kunskaper, vilket gör att de kompletterar varandra till en välfungerande enhet.  Han vägrar också att låta Carol hyra in Tony Hill när hon behöver en profilerare.

Snart blir Tony i stället engagerad av ett angränsande polisdistrikt för att hjälpa till att få fast den som mördat en tonårsflicka.

Val McDermidCarol får flera liknande mord att arbeta med och när de så småningom inser att de söker samma mördare börjar de samarbeta och griper den skyldige.

Tony har ett annat problem: Han har just fått veta vem hans far är. Denne har testamenterat pengar, ett hus och en kanalbåt till sonen. Först är Tony kallsinnig till att ta emot arvet. Hans mor vill gärna bli arvtagare i hans ställe. När slumpen och arbetet för Tony till faderns stad tar han ändå kontakt med advokaten som sköter affären och besöker huset och båten. Han hittar dels ett brev från fadern, dels en intalad beskrivning om varför fadern  hållit sig undan.

Boken är på 500 sidor och ofta tycker jag att tjocka böcker med fördel kan kortas. Här ficka jag ingen känsla av att något kan tas bort. Inget tycks finnas med bara som utfyllnad.

Förutom de båda huvudpersonerna finns flera bipersoner vilka tecknas tydligt och levande.

Son en extra krydda blir läsaren överraskad av upplösningen. Åtminstone lät jag mig luras.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22