FEBERDRÖM

Feb 2nd, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Recension

Omslag till FeberdrömAv George R.R. Martin
Fever Dream, 1982
Översatt av Louise Thulin
Forum, 2017
ISBN 
978-91-3714-929-5, 437 sidor

Game of thrones är ofta det första som dyker upp i samband med namnet George R.R. Martin. En av världens mest framgångsrika tv-serier, som baserades på Martins över 5.000 sidor långa En saga om is och eld. Med det i åtanke är det därför inte så konstigt att se att Forum nu väljer att ge ut en av hans tidigare romaner. En betydligt tunnare roman.

Fantasyn har i det här fallet blivit utbytt av en historisk vampyrroman, som utspelar sig i den Djupa Södern, och rör sig kring den febriga Mississippifloden 1857. Abner Marsh är häpnadsväckande ful och gör inte mycket väsen av sig som rederiägare på Mississippifloden. Det är först när den elegante Joshua York uppenbarar sig i hans liv med ett frestande erbjudande, att köpa in sig i rederiet och finansiera en så pass storslagen hjulångare som bara existerar i Marshs drömmar. Tillsammans går de ihop och snart går den spektakulära dubbelhjulångaren Feberdröm på floden.

Men vem är egentligen Joshua York? En man som endast är ute på natten och som i sin hytt intar en mystisk röd dryck. Marsh börjar snabbt observera detta beteende och blir mer och mer nervös. Parallellt med Marsh och Yorks äventyr, inleds en annan historia på en plantage, där en “blodsmästare” och hans följe livnär sig på slavar.

Placerad i slaveriets USA är de svarta särskilt utsatta för vampyrerna. Vilket skulle kunna ses som en metafor för den ondska och maktutövning som kom från den vita befolkningen. Men Feberdröm gör inga större försök att ta sig an slaveriet. Det finns ständigt där, men de svarta karaktärerna som förekommer framställs huvudsakligen som offer och blir inga större karaktärer i handlingen.

Annars ter sig Martin bra i den verkliga världen. Boken är detaljrik och stämningsfull. Handlingen håller sig främst på Feberdröm, med passionerade beskrivningar av ångmaskineriet och navigationen på den förrädiska floden. Martin måste antingen gjort en mycket flitig research eller ha ett större intresse av tidens hjulångare. Martins detaljrikedom tar även vid när det gäller maten – ett tema som i Game of Thrones ledde till en egen kokbok, A feast of ice and fire.

Feberdröm är på många sätt en lite annorlunda vampyrroman. Mot Bram Stokers klassiska Dracula har bilden av vampyren blivit mer komplex, och utvecklats ifrån det mer eller mindre ensidiga monster som Dracula utgjorde. Här finns en tydlig förankring till den mer humanistiske vampyren som började förekomma under 1900-talets början. Någon kärlekshistoria, som den nutida vampyrgenren ofta innehar, rör det sig inte heller om. Feberdröm liknar mer en äventyrsroman för vuxna.

Men samtidigt blir det även en berättelse om vampyrens historiska utveckling. Feberdröm för fram en annorlunda vampyrlegend, som (utan att spoila för mycket) har sin grund i biologisk och evolutionära faktorer, i kontrast till det mytiska. Någon stor litteraturupplevelse ska inte förväntas av denna roman. Men den är spännande och bra berättad i sin historiska miljö.

GÖSTA MATTSSON

George R.R. Martin

George R.R. Martin. Foto: Karolina Webb

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22