FEBER

Aug 25th, 2020 | By | Category: 2020-08 aug, Recension

Omslag till FeberAv Johan Brännström
Ordfront Förlag, 2020
ISBN 9789177751236, inbunden, 379 sidor

Äckligare och läskigare än så här blir det inte. Jag träffar mycket ofta människor som säger att de inte läser deckare. Det är alldeles för blodigt och våldsamt, hävdar de. Jag försöker övertyga dem om att det finns alla sorter. Men den här boken skulle jag inte sätta i sådana personers händer. Mer obehagligt än detta är svårt att finna.

Mikaela Sköld arbetar som reporter på Sveriges största nyhetsbyrå, en arbetsplats där även författaren finns. Behändigt, skriva där man står. Hon lämnar sin tolvåriga dotter Vanja ensam hemma. Vanja är emellertid försvunnen när Mikaela kommer hem och en fruktansvärd jakt börjar. Ledtrådarna är få och polisen är nästan maktlös.

De tvingas ta hjälp av en ALS-sjuk man som visar sig vara den person som suttit i fängelse för misshandel av Mikaela. Han besitter stora IT-kunskaper och kan ta sig in på den dolda delen av nätet, Darknet.

Där förekommer saker som man inte vill veta. Bl.a. shower med barn som misshandlas och där ”kunderna” får lämna bud om tortyrredskap. Skräcken blir verklighet.

Det blir allt vanligare med barnövergrepp i dagens kriminalromaner. Caroline Engvall har skrivit flera med det temat, och Anders Roslunds senaste bok har en handling som tangerar denna.

Debuterande Johan Brännström lyckas med att göra det djävulskt spännande och trots det avskyvärda vill man läsa vidare. Det finns inget annat mål än att rädda barnen och stoppa misshandeln.

Det märks att Johan Brännström har skrivit filmmanus. Han kastar intrigen mellan olika dramatiska händelser. Det är laddat med cliffhangers och också upplagt för en klassisk sekundjakt.

Man kan tycka att tillfälligheter får styra handlingen lite väl mycket och man kan tycka att berättelsen innehåller alltför många dramatiska element och vändningar. Det är verkligen extra allt.

Men det går inte att ta ifrån romanen dess oerhörda dramatik. Det var länge sedan jag läste så snabbt för att komma framåt till upplösningen.

NISSE SCHERMAN

Johan Brännström

Johan Brännström. Foto Anna Drvnik

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22