FARORNAS VÄG – Första boken om Drakens återkomst

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av Robert Jordan
The Eye of the World 1990
Översatt av Ylva Spångberg
Legenda 1995

Efter att ha avnjutit David Eddings böcker vill man gärna pröva något nytt och den omtalade fantasyförfattaren Jordan – vars böcker säljs i stora upplagor världen över – blev ett naturligt val. Första gången jag gav mig i Jordans världs gjorde jag det med en bok mitt i serien, vilket inte gjorde författaren rättvisa. Nu har jag börjat från början. Jordan skriver lättsamt och intresseväckande. Första mötet med huvudpersonen Rand al Thor sker på hans väg till hembyn där han tillsammans med sin far skall fira vår fest. En mystisk ryttare ger Rand olycksbådande omen om framtiden och när de kommer till sin gård visar sig känslorna stämma. Den Svartes hejdukar i form av trollocker och myrddraler, hiskliga varelser som lever för att döda – skickligt och levande beskrivna – finns där för att ta över makten och kampen mellan det goda och det onda kan ta sin början.

I Jordans värld är spelet mellan könen mer jämspelt än i verkliga livet. Hans teori om att bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna är dock inte särskilt originell.

KRISTER NILSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22