FARLIG ATT KÄNNA

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

Av Margaret Yorke
Dangerous to Know 1993
Översatt av Britt-Marie Bergström
Tiden 1994

En ny Margaret Yorke, en njutning.

Hur kan man författa en kriminalroman i dag utan att ens snudda vid politikers eller kändisars glassiga värld? Utan att excellera i fackkunskaper om ekobrott eller vapen? Det kan Yorke. Hon skriver inte ens elegant – bara bra. Hennes miljö är än en gång den engelska landsbygden, glanslös och händelsefattig. Det vill säga på ytan. Saktmodigt och noggrant beskriver hon ett äktenskap från insidan, där hustrun är till en början ett hukande ingenting och maken förtryckare.

”Hermione väntade på Walters första anmärkning för dagen, men ingen kom. Han åt sin frukost under tystnad. Eftersom Hermiones sinnen var överkänsliga på grund av hennes nervositet, kunde hon höra krasandet av hans rostade bröd och till och med hur han svalde sitt te, tyckte hon.”

I denna mikrovärld bygger Yorke upp stark spänning som leder till en urladdning. Hon låter oss till och med följa med ännu en bit. Det är vi tacksamma för.

God översättning av Britt-Marie Bergström.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22