FÄRJAN

Sep 19th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till FärjanAv Mats Strandberg
Norstedts, 2015
ISBN 9789113060309, 476 sidor

En huvudperson i denna bok är själva färjan, en lätt bedagad kryssningsskönhet på väg mellan Stockholm och Åbo. Jag har gedigen erfarenhet av färjor mellan Sverige, Åland och Finland, och är alldeles säkert inte en typisk kryssningspassagerare. Med sommarviste på Åland har vi varit med om många turer och försöker undvika underhållningen (i morgon när vi ska hem till Stockholm har vi tagit hytt för att slippa karaoken).

Visst känner jag igen en del av de resenärer vi får känna i boken, för den är uppbyggd utifrån ett antal passagerare och besättningspersonal.

Mats Strandberg har skrivit för ungdomar, mest känd som ena halvan i duon som skapat Engelsforsserien. Detta är hans vuxendebut, och då har han valt skräckgenren.

För två av passagerarna, mor och son, är vampyrer. Mor är återhållsam, men sonen vill göra alla människor till vampyrer och sätter igång med det. För vi vet ju att den som blir vampyrbiten och får sitt blod utsuget dör men lever upp som vampyr som måste få nytt blod från någon levande. De kallas ”de nyfödda” i boken, och det beskrivs i detalj hur de förvandlas.

Men vitlök, solljus och krucifix hjälper inte som skydd, och man kan faktiskt ta död på vampyrer.

Jag läste boken i portioner eftersom den gick (i förväg) som sommarföljetong i Svenska Dagbladet. Det är en tjock bok, och den tog hela sommaren i tidningen.

Lite för tjock. Dessutom är Mats Strandberg en författare som klarar av att skapa skräckstämning mellan individer, både barn och vuxna, utan vampyrernas hjälp. Jag kan faktiskt sakna att han inte siktade på lite Norén light ombord, med barn som har alkoholiserade föräldrar, med kärlekspar med problem, med avdankad underhållare och kärlekstörstande medelåldringar.

Det skulle, eftersom författaren redan i denna version får med mycket av den varan, kunnat bli en nutidsskräckis av hög kvalitet. Med vampyrer blir det förstås bra mycket blodigare, men inte helt säkert mer skrämmande.

Hoppas han gör ett nytt försök utan övernaturligheter. Det naturliga kan vara väl så skrämmande.

LEIF-RUNE STRANDELL

Mats Strandberg

Mats Strandberg. Foto Henric

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22