FALLET COLLINI

Apr 12th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Fallet ColliniAv Ferdinand von Schirach
Der Fall Collini 2011
Öbersättning Lena Hammargren
Albert Bonniers förlag 2013
ISBN 978-91-0-013011-4, inb, 151 sid

En gammal man, pensionerad italiensk invandrare, kommer till ett hotell, söker upp en ännu äldre man, skjuter honom, trampar sönder hans ansikte, går till receptionen och ber dem hämta polisen.

Men han säger inget.

En ung advokat, som precis öppnat sin praktik, har advokatjouren och blir hans försvarsadvokat.

Ganska snabbt blir han varse att den mördade är den man som behandlat honom som en mycket nära vän, hans bästa barndomsväns farfar. Men så lätt kan man enligt tysk lag inte avsäga sig uppdraget, bara om den åtalade begär det. Det gör han inte, men han förklarar heller inte sina handlingar.

Och mer ska ju inte sägas här, utom att detta förstås är en bok om hur komplicerade vi människor är, vad som är rätt både juridiskt och moraliskt. Dessutom en skildring av barndomar och kärlek.

Boken är inte lång, inte mångordig, nästan bara en förlängd novell. Sådana har författaren, tysk advokat, skrivit tidigare, i de två samlingarna Skuld och Brott, på svenska 2011.

Författaren är en skribent som både kan juridiken och som kan sammanfatta svåra förhållanden i få men väl valda ord. Hans tre böcker är bevis för att angelägna och spännande berättelser som griper läsaren inte behöver bli tjocka tegelstenar.

De här böckerna ger mycket underlag till viktiga diskussioner, och denna senaste har också påverkat den tyska politiken.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ferdinand von Schirach

Ferdinand von Schirach. Foto Piper Verlag / Paulus Ponizak

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22