FALLER FRITT SOM I EN DRÖM Av Leif GW Persson

Feb 1st, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Albert Bonniers 2007
Detta är den avslutande delen i den trilogi som påbörjades med En annan tid, ett annat liv och Linda  som i Lindamordet. Här är tonen delvis annorlunda än förr kanske beroende på att Perssons poliser tar sig an Sveriges största oanslutade utredning i modern tid – mordet på statsminister Olof Palme 1986. Polisprofessorn har i mängder av intervjuer förklarat att han inte ger mycket för den svenska polisen och i denna tjocka roman kan man inte precis påstå att lagens representanter försetts med änglavingar. De poliser som inte är lata, korrupta och alkoholiserade är strebrar, jasägare eller allmänt okunniga. Evert Bäckström från förra boken är tillbaka, och då begriper ni vad jag menar. Hans teori om vem mördaren är tyder på att en viss vänskap fallit sönder – Palmes baneman tycks vara en viss Janne Gilljo.

Persson har nyligen i TV utalat sig om som skrivförmåga och sagt att det är få som behandlar det svenska språket som han. Det ska man inte ta ifrån honom. Dessutom skriver han underhållande och raljant som få. Var det Janne G som mördade Palme? Nix, men det var förstås en snut.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22