FÄLLAN

Apr 29th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till FällanAv Melanie Raabe
Die Falle, 2015
Översatt av Leif Janzon
Louise Bäckelin Förlag, 2017
ISBN 978-91-8844-715-9, 304 sidor

Den framgångsrika författaren Linda Conrads lider av agorafobi sedan hennes lillasyster knivmördades för dussintalet år sedan. Efter att ha sett mördaren, som fortfarande är på fri fot, har hon isolerat sig i sitt stora hus på landet i åratal och hennes umgänge har inskränkt sig till förläggaren och de personer som hjälpt henne i hemmet.

Melanie RaabeSå en dag ser hon mördaren igen och det visar sig att han är en känd utrikeskorrespondent på TV. En sådan person kan man inte anklaga hur som helst men en författare har ju sina metoder: hon skriver en thriller om en gärningsman som kommer undan efter att ha begått ett mord på en kvinna. När boken kommit ut bestämmer hon sig för att ge en enda intervju. Den ska äga rum i hennes hem och den som får intervjua henne är mannen som hon vet är skyldig till systerns död. Det hon nu hoppas på är att hennes uttänkta intervjufälla ska slå igen som hon tänkt.

Melanie Raabe har skickligt skildrat Linda Conrads depressiva sinnelag, hennes pyssel i hemmet och den stigande ångesten inför mötet med mördaren. Raabe har skrivit en berättelse med flera perspektiv. Man får läsa delar av Conrads bok, bekanta oss med människor hon själv känt och utredningen som polisen uppfattar den. Hon har avgett sitt vittnesmål till polisen men där är skepsisen stor eftersom inget i hennes utsaga kan ledas i bevis. Raabe vrider och vänder på historien på ett intellektuellt stimulerande sätt där man ibland hickar till av överraskning. Det är bara då och då, när hon trasslar in sig i snåriga tankegångar, som det märks att hon är debutant.

Det är dessutom tacknämligt att Louise Bäckelin Förlag ger oss något annat än de anglosaxiska kriminalförfattare som översvämmar marknaden. Och valet av den tyska journalisten Melanie Raabe kan vara ett lyckokast. Romanen Fällan erhöll Stuttgarter Krimipris i kategorin Årets bästa kriminaldebut. Den har redan översatts till ett stort antal språk och sägs sälja bra runt om i världen. TriStar Pictures har köpt filmrättigheterna och den kommande filmen ska produceras av Elizabeth Cantillon, som ligger bakom idrottsfilmen Concussion, och Josh Bratman, känd för äventyrsrullen The Sitter.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22