FAITH

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Len Deighton
Harper Collins 1995

Efter sina två föregående trilogier om den engelska underrättelsetjänsten, med fokus på den okonventionelle agenten Bernard Samson, startar nu Len Deighton i och med utgivningen av ”Faith” ännu en trilogi. Också om den engelska underrättelsetjänsten och med Bernard Samson ännu en gång i huvudrollen.

Alla som fängslats av de föregående böckerna med dess syrliga humor, stringenta språk och överrumplandespänning, kommer att välkomna även ”Faith”, som innehåller dessa egenskaper och tar vid där den senaste boken slutade.

Men den går också utmärkt att läsa som en självständig roman. Nu är det 1987och kommunismen håller på att krackelera för gott. Samson sänds dock ännu en gång till östtyskland, för att sondera de motiv som Stasiagenten med täcknamnet Verdi kan ha för att vilja hoppa av till väst. Samtidigt måste Samson också brottas med allehanda tidsödande maktspelsintriger på sitt arbete: återknyta bekantskapen med sin från östblocket nyligen återkomna hustru Fiona och undersöka omständigheterna kring svägerskan Tessas brutala död.

Len Deighton är en av de allra bästa författarna av moderna spionromaner. Samtidigt som pulsen är hög i ”Faith”, tycker man sig också få god utdelning när det gäller personpsykologi och miljöatmosfär. Bokens språk är medelsvårt. Och handlingen slutar så tvärt att man omedelbart börjar längta efter nästa bok i trilogin

ROLF NILSÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22