FÅGELSKÅDAREN

Jun 30th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till FågelskadårenAv Olséni & Hansen
Massolit Förlag, 2016
ISBN 9789176790496, inbunden, 351 sidor

Detta är den andra delen av humoristiska deckare som tilldrar sig i Skanör/Falsterbo. Samma huvudfigurer får vi möta som i den första boken Badhytten. Det är den klantige polisen Mårten Lind och hans kontrast den ordentliga Lisa Stark. Åklagaren Fredrik Hjort är knappast mindre klantig och pensionärsfyrklövern Egon, Ragnar, Elisabeth och Märta hamnar av olika skäl ständigt i rampljuset.

Ornitologiföreningen Rosentärnan ska ha fågelbingo. Ordföranden tillsammans med Egon och Ragnar är först på plats. De hittar under ett fågeltorn ett lik som de gömmer snabbast möjligt. Inget får hindra bingon.

Eftersom polisstationens vara eller inte vara beror på vilken arbetsbelastning de har tar Mårten och Lisa emot ett mord med öppna armar. Det blir nu mest Lisa som utreder och spanar eftersom Mårten hela tiden hittar andra och för honom roligare sysslor. Men till sist hittar han alltid av en slump den avgörande ledtråden. Lite som Jan Mårtensons katt Cleo de Merode.

Här finns en del fnissiga smålustigheter om ornitologerna i boken, men det blir egentligen aldrig riktigt skrattläge. Den smått galne polisen Mårten tröttnar man snabbt på. Det är ändå ont om riktigt roliga kriminalromaner trots att jag tror att efterfrågan är stor. Men detta författarpar är långt från de mästare som ändå finns. Jag tänker t.ex. på Tomas Arvidsson och Donald E Westlake.

Eftersom denna andra bok i serien ändå är betydligt skarpare (och roligare) än den första kanske man räkna med ytterligare humorförbättringar när vi får ta emot den tredje del som jag absolut tror ska komma. Det finns som sagt ett behov och ett berättigande för böcker som denna.

NISSE SCHERMAN

Olseni & Hansen

Olseni & Hansen. Foto Erik Grönlund

 

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22