FADER DÖD

Apr 24th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till Fader dödAv Giles Blunt
Crime machine 2011
Översättning av Jan Järnebrand
Bonniers 2012
ISBN 9789100126766, 351 sid, inb

Två ryssar, som besökt den årliga pälsauktionen i Algonquin Bay i Kanada, hittas huvudlösa i ett sommarhus vid Trout Lake. Det är upptakten till den mordhärva som John Cardinal och hans kollega Lise Delorme har att utreda.

Ett år efter att John Cardinals fru dött sysslar han i huvudsak med cold cases. Han skildrar sig själv så här: ”Nu var han bara en man vars fru hade dött och som hade svårt att se något större värde i det liv han hade kvar.”

Giles BluntHans chef, polismästaren R. J. Kendall försökte väcka optimism hos dem som sysslade med cold cases genom att formulera sig poetiskt: ”Vi måste se oss som besökare från framtiden som färdas tillbaka för att hjälpa våra kolleger i det förflutna när de kört fast.”

Medan pälsuppköpare och jägare samlas i den lilla kanadensiska staden lurar en psykopat i bakgrunden omgiven av hängivna, kalla det gärna lärjungar, som han med bestialiska medel tvingar att genomföra de makabra mord som drabbar Algonquin Bay.

Som alla förstår blir det inga stillsamma filmkvällar som John Cardinal sett fram emot tillsammans med Lise Delorme.

Giles Blunt är en skicklig intrigmakare och gestaltar både människor och miljö på ett för kriminalförfattare osedvanligt levande sätt. Han skapar spänning och är en av mina absoluta favoriter bland denna genres författare. Om jag skulle hitta någon svensk kriminalförfattare är Tove Alsterdal den som kommer närmast att kunna skriva med en internationell skruv när det gäller handling, spänning och gestaltning.

Köp boken, läs boken och läs de tidigare fyra böckerna i sviten med John Cardinal i huvudrollen. Ni kommer inte att ångra er. Giles Blunt är en av de allra bästa i sin genre.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22