FACEBOOKPOLISEN

Oct 20th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till FacebookpolisenAv Scott Goodwin
Lind & Co, 2014
ISBN 978-91-7461-284-4, 176 sidor

Ibland blir jag förbluffad över hur Dastredaktionen tänker. ”Du läser ju gärna science fiction. Det här handlar om cyberspace, internet och Facebook, så det borde vara något för dig.” Snutbok, tänkte jag och lade den underst i högen.

Till sist hamnade den överst. Det visade sig vara en lätt roande redogörelse för hur polisen i Kronobergs län bestämde sig för att gå on line och lägga ut texter om vardagshändelser i Växjö och Alvesta. En av de poliser som utsågs att sköta Facebooksidan var Scott Goodwin, minst sagt kvalificerad eftersom han utbildats till polis både i sitt födelseland Australien och i Sverige.

Efter en rätt stökig natt lade han ut denna något humoristiska text om en berusad 16-åring:

”Ett litet tips till ungdomar. Om du är 16 år gammal, berusad och håller i en petflaska full med sprit är det inte särskilt smart att skrika FUCK THE POLIS när vi går förbi. Om du ändå tänker göra det, se då till att du kan springa hyfsat fort! Jag vet inte vad som var mest pinsamt för killen som gjorde det i natt, att han blev fångad av en 40 år gammal polis i full utrustning eller att hans mamma kom till polishuset för att hämta honom kl. 03.00? /Scott”

Det tog bara ett dygn innan inlägget lästs av 800 000 personer, gillats av 50 000 och kommenterats av 2 500. Sedan klarade inte myndigheten av att moderera kommentarerna längre utan blev nödsakade att stänga ner.

Det fanns de som menade att polisen inte borde skämta, några undrade om 16-åringen faktiskt gick att identifiera (en antydan om tjänstefel) polisledningen i både riket och Kronoberg drog öronen åt sig. Men Goodwin blev världsberömd i Småland (han utsågs till Årets Kronobergare 2012) med omnejd och har trots två JO-anmälningar fortsatt att kommentera sin och kollegernas vardag, både på FB och nu också i boken Facebookpolisen.

Ett av hans inlägg fick mig att dra extra mycket på munnen:

”Hoppa aldrig in i en svarttaxi! Man vet aldrig vem det är som sitter bakom ratten. 
För några veckor sedan hade Håkan och jag ett spaningsuppdrag i stan. Vi satt i en civil polisbil kl. 02.00 på en lördagsmorgon och spanade mot en bil som var parkerad lite längre bort. Plötslig öppnades polisbilens bakdörr av en full kille. Följande är konversationen som vi hade.
 FULLA KILLEN: ”Tja! Ja, du får 150 spänn till Teleborg. Jag har bara 150 kvar so take it or leave it!”
 JAG: ”Tack för erbjudandet men jag har inte lust att köra dig till Teleborg just nu. Däremot kan vi köra dig till polishuset och även fixa en säng till dig gratis eftersom det är en polisbil och inte en svarttaxi som du har precis hoppat in i… take it or leave it!”
 FULLA KILLEN: (efter en liten paus och koll på bilens utrustning och min polisbricka) ”Oh fan, förlåt, förlåt jag tror att jag ska gå hem istället. Ha en trevlig kväll. Hej då”
 Ibland är det riktigt roligt att vara polis! //Scott

Det finns ganska många liknande och roande inlägg citerade i boken, så jag ska nog inte ifrågasätta Dastredaktionens  omdöme alltför mycket i fortsättningen.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22