FABRIKÖR LILJEROOS LUFTSKEPP

Oct 6th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Fabrikör Liljeroos luftskepp

Av Arto Paasilinna
Liikemies Lileroosin ilmalaivat 2003
Översättning av Camilla Frostell
Brombergs 2009

Jag måste erkänna att jag länge varit fascinerad av luftskepp och läser med visst hopp de ibland uppdykande notiserna om företag som planerar att bygga moderna luftskepp för kommersiellt bruk. Men så vitt jag vet är det endast en del ”blimpar” (luftskepp som är mycket mindre och består av en ballong med en liten manövergondol under) som verkligen används, bl.a. för tv när man vill ha en bild ovanifrån men där helikoptrar bullrar för mycket.

Jag misstänker att Arto Paasilinna också har tjusats av dessa luftens giganter, de riktiga zeppelinarna, och skrivit en bok som mer ser ut som en dokumentär om hur man lyckas med att bygga och flyga ett modernt luftskepp än som en roman.

Historien i korthet: en fabrikör har skaffat ett luftskepp eftersom han tänker ge sig in på gasmarknaden förutom sin verksamhet som taktegeltillverkare. Det gamla luftskeppet ska bli ett marknadsföringsjippo, men innan man fått klart med hur man bemannar det får besökare prova på hur det känns medan skeppet är förtöjt vid en mobiltelefonmast. Men så kommer en hårdrockgrupp och lossar olovandes förtöjningarna. De kan inte starta motorerna så skeppet driver med vinden alltmedan de påtända musikerna spelar sina egna låtar.

Uppståndelse överallt i världen och taktegelförsäljningen tar fart. Luftskeppet får hjälp av en grupp turkiska flyplansakrobater som lyckas ta sig in och kan starta motorerna, men man landar i en avlägsen Himalayadal i Nepal.

Men fabrikören inser att det kan ligga mer pr i verksamheten och bestämmer sig för att bygga ett nytt skepp som också ska kunna användas som transport av fältsjukhus för Röda Korsets räkning vid naturkatastrofer.

Boken skulle kunna vara en dokumentation av bakgrund och projekt. Det finns fullt med tekniska detaljer, information om verkliga platser och luftskeppshistoria, och hade det inte varit för Paasilinnas vanliga små ironiska slängar och en rar liten kärlekshistoria hade det alls inte kunnat kallas roman.

Men vi som gillar Paasilinna (och luftskepp) har en stunds roande läsning och, om hans faktauppgifter är korrekta, lite att lära.

LEIF-RUNE STRANDELL

Arto Paasilinna. Foto Ulla Montan

Arto Paasilinna. Foto Ulla Montan

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22