F SOM I FLYKT

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Sue Grafton
F is for Fugitive
Översatt av Börje Crona
Bra Böcker 1995

I ”F som i flykt” får den kvinnliga privatdetektiven Kinsey Millhone ta itu med ett sjutton år gammalt flickmord. Den unge man som erkände mordet rymde från fängelset redan efter ett år och efter sexton år på fri fot har han av en händelse blivit funnen av polisen. Nu förnekar han mordet och hans svårt sjuke far engagerar Kinsey Millhone för att hon ska ta reda på sanningen och ge sonen upprättelse.

”F som i flykt” är skaplig och Sue Grafton har gjort ett gott hantverk med sina kyligt skarpa personteckningar och levandemiljöbeskrivningar. Kinsey Millhone med sin självironi, distans och sarkastiska kommentarer är dessutom en trevlig bekantskap. Kanske påminner hon lite väl mycket om Sara Paretskys Warshawski, men ingen är perfekt. Det är istället själva upplösningen som gör att ”F som i Flykt” lämnar ett halvljummet intryck efter sig. Men måste kvinnliga deckarförfattare verkligen konservera gamla fördomar om medelålders kvinnor utan man och barn?

ANCI ROSÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22