EXPRESSBLADET

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Jan-Olof Ekholm
Sjöstrands 2002

Under mina år som lärare för gymnasister, har jag märkt att de flesta av dessa unga människor har mycket vaga kunskaper om journalistik. Jag försökte råda bot på detta. Så startade jag t ex en skoltidning och fick möjlighet att dela med mig, av vad jag själv lärt som frilansare i diverse tidningar. Dessutom har jag varit redaktör för en klubbtidning i en förening där alla utom jag kunde sparka fotboll. Tala om att vara sakkunnig!

Min skoltidning fungerade väl i flera år. Eleverna var mycket entusiastiska och hittade på en mängd briljanta uppslag. Allt var frid och fröjd till dess tidningen vågade skämta med en skolledare. Då frös anslagen in och tidningen dog sotdöd. Man lovade att en ny tidning skulle ersätta den nerlagda, men det uppfylldes inte under de år jag var lärare på den skolan.

För min del tycker jag att episoden väl illustrerar det faktum att en tidning som går mot makten är mycket illa ute. Detta trots allt tal om pressfrihet och demokrati.

När unga April bestämmer sig för att göra en tidning kommer hon snart på, att det minsann inte är så lätt som man kan tro. Hon får hjälp av morbror Örjan som är pensionerad journalist. Express-Bladet döps tidningen till och April blir dess stjärnreporter, trots att hon inte är så särskilt intresserad av astronomi. Gustaf blir fotograf och idrottsexpert, lockad av att de ska göra knäck. Gustaf tror att det innebär att koka karameller, men han får snart se på annat. Vad han tror och tycker betyder inte så mycket – April är den som bestämmer!

Kan man skriva om klottrare som man tar på bar gärning? Kanske inte om klottrarna är stora och starka och lovar ge en stryk om man skriver. Här har vi den maktaspekt som jag talade om inledningsvis. Den som törs angripa makten, kan få betala dyrt för det sedan.

“Svullo kom också närmare.

– Nej, vi tror att du är en snäll flicka. Annars kan det hända mycket tråkigheter. Stick iväg och glöm inte vad vi sagt. Inte ett ord till någon!”

Hur är det om man ska referera en fotbollsmatch man själv är med i? Är det då inte lätt att man prisar sin egen insats lite väl mycket och förtiger andras?

Problemen hopar sig i Expressbladet.  Och snart blir det rejält spännande när en bensinmack rånas under mystiska omständigheter. April agerar ej endast journalist utan också detektiv. Och hon kommer på något som även en uppmärksam läsaren har chansen att klura ut. Själv missade jag det, trots att det är ganska uppenbart.

Jan-Olof Ekholm har själv varit verksam som journalist, så han vet vad han talar om. Han är känd både som deckarförfattare och skapare av goda barn- och ungdomsböcker. I den första egenskapen sitter han sedan länge i Svenska Deckarakademin. För sina tidigare böcker om April fick han Ture Sventonpriset Temmellburken år 2000.

Utan tvekan är Expressbladet en bok som förutom att vara spännande, lättläst och roande, lär unga människor en hel del om hur det är att vara journalist och att skapa en tidning. För min del kommer jag att sätta den i händerna på ett barnbarn och känna mig ganska säker på att han både får trevligt och lär sig en hel del.

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22