EWA MORENOS FALL

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Håkan Nesser
Bonniers 2000

Håkan Nesser tar i den har boken upp en moralfråga som väl inte diskuterats särskilt ofta i Sverige på senare tid, nämligen om det finns brott som inte bör föras inför skranket. Jag läste Ewa Morenos fall samtidigt som tidningarna skrev om kioskägaren i Gislaved som dömdes till fängelse för att han spöat upp en inbrottstjuv. Både boken och del autentiska fallet gör mig upprörd, fast av olika skäl.
Ewa Moreno är en av poliserna i Maardamkollektivet. Under semestern träffar hon på en flicka som är på väg att träffa sin far för första gången. Fadern sägs ha begått något fruktansvärt för länge sedan och sitter nu på sinnessjukhus. Efter att flickan träffat fadern försvinner han. Moreno blir intresserad.
Det här är ett klassiskt deckartema och i romanen har Nesser – med växlande framgång, skall sägas – skildrat flera händelser ur ett kvinnoperspektiv. Jag är tyvärr begränsad till att vara man (biologiska skäl) men upplever knappast att författarens perspektiv i denna bok är så särdeles annorlunda än i de tidigare böckerna. Utom på en punkt – nämligen att Nesser använder sig av ””straff” som varit sällsynta i deckarlitteraturen sedan Agatha Christies dagar. Och detta gäller både för dråp och pedofili.
På sätt och vis är det tankeväckande. Man kan undra vad Nesser skulle ha skrivit om kioskägaren i Gislaved …
Nesser brukar berömmas för sitt språk. Det berömmet är han värd.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22