EVIG NATT

Oct 31st, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Evig nattAv Michelle Paver
Dark matter 2010
Översatt av Birgitta Gahrton
Bokförlaget Semic 2011
ISBN 9789155256777, 240 sid

Det var länge sedan jag läste en spökroman och genren känns gammaldags. Det omoderna förstärks av att Evig natt utspelar sig i slutet av trettiotalet innan kriget startat. Paver tar oss till en tid då polarforskning och expeditioner var exotiska äventyr för män från den brittiska överklassen. Efter en väl trevande start på romanen artar den sig allteftersom.

Vi får följa med några unga män på en resa till Svalbard och den olycksdrabbade platsen Gruhuken. Här bygger de ett hus där de tre ska övervintra, forska och regelbundet rapportera hem till England. Gruhuken är ett dåligt val för bosättningen  och snart får var och en av dem varseblivningar av något ont är närvarande och vill dem illa.

En direkt översättning av titeln hade varit att föredra. Enligt  Wikipedia finns det bevis för ”den mörka materiens existens, men man vet inte vad den består av”. Det är precis detta som Evig natt handlar om – en närvaro av något som påverka de tre männen och som de inte vet vad det är.

När Jack heroiskt väljer att stanna kvar ensam på Gruhuken börjar det bli riktigt spännande. Från oktober är det mörkt dygnet runt och dagen, eller natten, lyses bara upp av månen och norrskenet. Vi får följa Jack genom hans alltmer skrämmande och förvirrande dagboksanteckningar och boken slutar bra mycket bättre än den började.

LOTTA MAGNUSSON

Michelle Paver

Michelle Paver. Foto Charles Shearn

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22