EVERLAND

Aug 27th, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Recension

Omslag till EverlandAv Lars Göran Persson
Modernista, 2021
ISBN 978-91-7893-804-9, inbunden, 342 sidor

Två nyfikna pojkar, Tor, 9 år och Valdemar, 12, blir inblandade i  världspolitik på hög nivå, när deras nyfikenhet leder dem in i en trasslig spionhärva i gränslandet mot Norge.

Det är påsklov 1944 i byn Gäddsjö i nordvästra Jämtland – Everland som pojkarnas humoristiska lärare översätter det till – och Tor och Valdemar ska bygga en tipi väl dold i den karga naturen där snön fortfarande ligger. Men bygget blir aldrig av. De hittar en trasig fallskärm i ett träd och senare en sårad engelsman i Lauvhögda, ett enkelt trähus utan lås men alltid med färdighuggen ved. Pojkarna och Tors ensamma mor Sigrid, 27, tar hand om Gerry som är ute på hemligt uppdrag.

Men läsaren vet redan vad som gäller. Tyskarna har arbetat på sin atombomb i Rjukan i Norge men flyttar verksamheten efter engelsmännens bombningar längre söderut till Sörli. Där upptäcker fysikern Carl Friedrich von Weizsäcker ett nytt grundämne som gör att all tillverkning av bomben enkelt kan göras i Tyskland. Den engelska agenten i Berlin Elisabeth Lynx, Nightingale, hinner avslöja detta, innan hon själv avslöjas av tyskarna och flyr.

Tyskland och England sänder var sin agent till norsk-svenska gränsen för att hämta von Weizsäcker och hans grundämne. De har båda tillbringat barndomsår hos släkt i Sverige, tysken i Blekinge, engelsmannen i Malmö och talar hjälplig svenska.

Författaren Lars Göran Persson, född 1958, låter läsaren sväva i ovisshet vem som är vem.  Men spänningen blir inte så viktig. Det som fastnar är skildringen av de båda pojkarna och deras bakgrunder. Tor, full av inbillningskraft, där han vant umgås med döda kända och okända, och Valdemar, desto mer handlingskraftig och praktisk, som bor ensam med ”en galen mormor” och saknar det skydd som Tor har i sin mamma Sigrid.

Persson har flera verkliga personer med i handlingen, inte bara von Weizsäcker som blev pacifist efter kriget, utan också Nobelpristagaren Werner Heisenberg som här blir Nightingales älskare, ett ovanligt porträtt av rustningsministern Albet Speer och på bokens sista sidor Charles Lutwidge Dodgson – Lewis Carroll. Det är bara att googla.

KERSTIN MATZ

Lars Göran Persson

Lars Göran Persson. Foto Lena Koller  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22