EUROPAS SKAM Rasister på frammarsch

May 7th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Europas skamAv Lisa Bjurwald
Natur & Kultur 2011
ISBN 978-91-27-12979-5, 326 sid

Lisa Bjurwald, journalist på Expo och ledarskribent på Dagens Nyheter, har rest runt i Europa för att kolla den framväxande rasistiska politikergrupp som övertygar allt fler människor om att deras tolkning av verkligheten är viktigare än fakta. Om detta skriver hon i reportage­boken Europas skam – Rasister på frammarsch.

Dessa partier, av vilka Sverigedemokraterna och Sannfinländarna (Purfinnarna är kanske en bättre översättning av deras partinamn) är bara ett par utväxter på den rasistiska stam som vattnades så väl på 30-talet och som vi hoppades brann upp efter kriget 1939–45.

Lisa BjurwaldI Norden kan dessa partier verka ofarliga (trots att en av talemännen har Hitler-lugg) med sina få procent av väljarkåren (åtminstone i Sverige), men ute i Europa finns flera fascistiska partier med i regeringar, och de flesta av dem hävdar att jordytan vore säkrare om den befriades från zigenare och muslimer.

De vill inte kalla sig för det de är, utan väljer att säga sig vara nationalister. Men egentligen är de arvtagare till den barnskitsbruna skara som menar att det egna landets ära och traditioner hotas av människor som inte är som de själva till hundra procent. Dessa tongångar hörs starkast i Ungern och Tjeckien, medan ett eko av deras retorik klingar i Sarkozys Frankrike. Bort med all multikulturism. Pensionärer ska främjas, liksom ungdom, om de omfattar dessa åsikter. Judar är bra ibland, för det mesta inte – utom möjligen i Holland där Frihetspartiet, skapar av Geert Wilders, menar att världserövrarereligionen islam endast kan stoppas av den judisk-kristna kulturen.

I Sverige hyser 99 procent av medborgarna inga högerextrema eller rasistiska åsikter enligt en  undersökning. Men Bjurwald anser att vårt lands politiker och journalister för fram delar av extremhögerns sätt att torgföra sina åsikter på ett aningslöst sätt. Hon skräms av möjligheten att det i Sverige ska bli som i Italien och Frankrike (kanske också Schweiz) där ytterlighetspopulister från båda kanter tycks vara beredda att bli sängkamrater.

På vissa andra ställen närs en förhoppning om att de europeiska gränserna återigen ska bli som de var före 1914. Den nation man är född i är helig och det ska vara straffbart att smäda sitt land. Jo, det finns politiker som anser detta och att ett sätt att smäda är att klaga på tilltagande antisemitism eller på att romer inte får det utrymme de är berättigade till.

Bjurwalds bok är en intressant och nästan i överkant pedagogisk genomgång av vår kontinents politiska status ur ett Expo-perspektiv. Lite godtrogen verkar hennes syn vara när hon godtar en imams ord om att muslimer är demokrater. Alla muslimer, somliga muslimer?

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22