EUROPA PANDEMUS

Oct 5th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Europa pandemusAv Peter Westberg
Miramir Förlag, 2019
ISBN 978-91-88945-38-9, 363 sidor

Peter Westberg är egenföretagare från Stockholm och arbetar deltid som författare. Han har tidigare medverkat i flera novellantologier som Kära mamma, Över en regnbågsfika, H.C. Andersen och Över en fika kan allting hända. År 2019 släpptes hans debutroman Europa Pandemus, som är en skräckroman. Peter Westberg har själv ett stort intresse för skräckfilm och skräcklitteratur.

Peter WestbergEn natt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra. I Spanien visar det sig att en livsfarlig smitta sprids och gör folk aggressiva och okontrollerbara. Smittan sprids som en löpeld i Spanien och sedan över Europa. Läsaren får följa polska Marta som är med från början i Guernika i Baskien. Hon försöker överleva och ta sig tillbaka till Polen tillsammans med några följeslagare. Den andra handlingen utspelar sig i Sverige några månader senare, där Georg har lyckats klara sig undan epidemin genom att gömma sig i ett höghus i Solna. Maten tar slut och han måste lämna gömstället och försöka hitta mat. Även han får sällskap av andra överlevare.

Denna dystopiska skildring av en pandemi blir nästan profetisk genom att den skrevs året innan covid19-pandemin, även om den är betydligt ruskigare men också osannolik till sin natur. Läsaren kastas abrupt in i handlingen och författaren skriver sedan med högt tempo genom hela boken. Handlingen växlar mellan Martas och Georgs öden som utvecklas parallellt. Westberg skriver med enkelt och rakt språk och förmedlar en blodig och kaotisk värld där ingen går säker. Han lyckas hålla spänningen vid liv ända till slutet då man inser vilka som kommer att överleva.

Om man gillar skräckromaner är den här definitivt värd att läsa. Om man inte gör det blir den något enahanda och platt i sina blodiga skräckskildringar.

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22