ETT RUM AV LÖGNER

Jul 12th, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till Ett rum av lögnerAv Nicci French (pseudonym för Nicci Gerrard och Sean French)
The Lying Room, 2019
Översättning Katarina Falk
Printz Publishing, 2020
ISBN 9789177712473, 352 sidor

Det är så länge sedan jag läste något av Nicci French att jag nästan hade glömt hur bra författaren är att få handlingen att gå på toppvarv – här från sid 22.

Då hittar den ytterst väl fungerande trebarnsmamman, makan och yrkeskvinnan Neve Connolly sin chef och älskare mördad i den lägenhet han bett henne komma till en tidig morgon. Mordvapnet, en hammare, ligger bredvid den blodiga kroppen.

Nicci FrenchNeve är en sådan kvinna som de flesta anförtror sig åt, som alltid ställer upp, som älskar sin familj (även om äktenskapet gått i stå), som löser problem på jobbet, som tänker först och handlar sedan. Alltså hittar hon ett par gummihandskar och sätter i gång att minutiöst städa bort sina egna spår i lägenheten. När det är klart försöker hon under den följande tiden uppträda som vanligt medan lögn staplas på lögn, bevismaterial försvinner, hon själv börjar känna sig hotad och kommissarie Hitching alltmer envetet inriktar sig på henne.

Det är en rejält spännande skildring av en kvinna under press. Hennes dotter Mabel, f.d. knarkare nu på väg till sin första universitetstermin, blir inblandad, hennes trogna kompisar från jobbet belägrar hennes hem under en evigt pågående fest, den mördade älskarens änka väljer henne till sin förtrogna och Hitching vägrar släppa taget.

Paret Nicci Gerrard och Sean French är i grunden båda journalister och de berättar effektivt och i ett aldrig sackande tempo. Idealisk semesterläsning.

KERSTIN MATZ

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22