ETT OFFER

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Ross Macdonald
Find a Victim 1954
Översatt av Ruth & Mårten Edlund

Bonniers Kriminalklassiker 2002

Jag läste boken när den kom ut första gången 1954 och kommer så väl ihåg att jag föll för den omedelbart. Det var ett språk och ett flyt i denna annorlunda deckare som verkligen tilltalade mig. Jag hade dock läst hans tidigare på svenska och visste att han skulle bli en av mina favoriter.

Privatdeckaren Lew Archer från Los Angeles är på uppdrag och finner under bilfärden en döende man vid vägkanten, skjuten i bröstet. Svårigheterna för Archer börjar redan när han överlämnar mannen för sjukhusvård. Sheriffen /polischefen misstänker Archer till att börja med. Han blir presenterad för en vacker kvinna och hennes tuffa man. Archer beslutar sig för att följa upp fallet och stannar kvar i stan. Fortsättningen handlar om en försvunnen billast med whisky, som ska levereras till någon lönnkrog, plus falska sedlar av hög valör samt kärlekshistorier där även polischefen är inblandad. Det ar en tuff och verklighetsnära värld vi får läsa om och det känns skönt att denna nästan 50 år gamla deckare fortfarande håller.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22