ETT LJUS I MÖRKRET

Dec 9th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Ett ljus i mörkret

Av Agneta Sjödin
Forum 2009

Författaren och TV-medarbetaren Agneta Sjödin från min hemstad Hudiksvall har skrivit en roman om den unga Lucia från Syracusa på Sicilien, hon som på 300-talet blev martyr när den romerske kejsaren Diocletianus föresatte sig att utrota kristendomen – eller åtminstone de kristna. Passande nog läste jag boken just som årets advent inföll.

Det är ingen märkvärdig biografisk roman men Sjödin lyckas faktiskt få Lucia att lysa upp som den ljusgestalt hon blivit i vårt lands mörka decembermånad. Författaren avviker inte särskilt mycket från legenden och ansluter sig till den moraliska teori om val och eventuella umbäranden dessa val kan åstadkomma. Och att kärleken är värd att kämpa för, oavsett föremål.

Agneta Sjödin föddes 1967, har arbetat för TV och har skrivit fyra böcker: Vändpunkter, En kvinnas resa och En av de tolv. Jag har inte läst alla men i de jag skummat har jag funnit en vurm för new age, en nyandlighet som jag finner motbjudande. Av den finns bara rester kvar i Ett ljus i mörkret.

KJELL E. GENBERG

Agneta Sjödin. Foto Sandra-Qvist

Agneta Sjödin. Foto Sandra-Qvist

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22