ETT LIV UTAN BÖRJAN

Apr 4th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till ett liv utan börjanAv Lena Hansson
Ordberoende Förlag, 2016
ISBN 978-91-87595-34.9, 314 sidor

Åsa adopterades till Sverige av Laila och Åke när hon var fyra år men trots att hon bott i landet så länge har hon aldrig riktigt känt sig som svensk. Hennes rötter finns i det sydamerikanska landet Colombia där hon föddes men inte fick växa upp. Under hela sin tid i Sverige har hon fantiserat om den mor hon inte riktigt minns. Allt kunde ha blivit så annorlunda om hon bara känt henne, om hon bara haft en egen historia. Tror hon.

Därför bestämmer hon sig som vuxen 25-åring att återvända till landet där hon föddes för att kanske hitta sin mor och kanske också andra släktingar. Efter en pressande flygresa får hon plötsligt se en massa människor som liknar henne själv, men på något sätt, märker hon efter ett tag, är de ändå inte riktigt lika.

Hon träffar Ximena som lovar att hjälpa till att leta efter hennes mor och att detta inte är helt riskfritt märker de när de kommer till djungeln där Farcgerillan håller till i landet som är så hårt drabbat av inbördeskrig och där Åsa tror att hon ska få möta sin bror.Lena Hansson

Lena Hansson har i intervjuer sagt att hon vill tvätta bort det romantiska skimmer som många svenskar har runt adoptioner. Man får helst inte framföra kritik av detta ämne, inte ens som adopterad. De som gör det får veta att de inte är tacksamma. Colombia är dessutom ett av Sveriges stora adoptionsländer.

Författaren kan sitt ämne och miljöerna i både Sverige och Colombia där man kan finna både fattigdom, klasskillnader och rasism. Och hon skriver gripande och trovärdigt om en verklighet inte många känner till. Hon föddes 1971 i Borås, växte upp i Ulricehamn och bor nu i Stockholm. Hon har länge arbetat som journalist på flera stora dagstidningar samt på Sveriges Radio.

Lena Hansson har under åtta år bott i Latinamerika, hälften av den tiden i Colombia där denna debutroman till största delen utspelar sig. I dag arbetar hon på biståndsorganisationen Diakonia. Tidigare har hon gett ut Colombia: Bland kulor och kokain, i Utrikespolitiska institutets skriftserie Världspolitikens dagsfrågor. Hon har också medverkat i antologin Diplomat idag. Röster om en ny verklighet.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22