ETT LITET KORN AV SANNING

Jun 5th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till Ett litet korn av sanningAv Christian Unge
Norstedts, 2020
ISBN 9789113102191, inbunden, 467 sidor

Christian Unge tillhör numera våra mest välkända och etablerade spänningsförfattare. Han tillhör också de som gräver där de står. Författaren är i grunden läkare och har arbetat för Läkare Utan Gränser. De första böckerna från honom hade ett självklart internationellt medicinskt perspektiv. Nu när han är läkare på hemmaplan ger han ut en serie om den mycket speciella akutläkaren Tekla Berg.

Tekla är en ovanligt skicklig läkare, mycket beroende på hennes fotografiska minne. När det ska göras svåra diagnoser bläddrar hon i sitt minnes arkiv och ser det andra inte ser. Samtidigt mår hon inte bra, hon går på preparat som man inte vill att ens egen doktor ska nyttja.

Upptakten till denna thriller är en bilolycka där två män kommer in skadade till Nobelsjukhusets akut. Den ena mer allvarligt än den andra. Samtidigt irrar en kvinna och ett barn planlöst omkring på sjukhuset, till synes utan mål. Dessa händelser knyts så småningom ihop och olyckan visar sig inte vara en olycka.

Nobelsjukhuset står inför förändringar. De vill starta en levertransplantationsenhet. En stjärnkirurg anlitas, som motarbetar Tekla bara för att han kan känns det som. Här kan man finna en del kritik mot dagens sjukvård invävt i författarens intrig. Från en sådan initierad person biter den.

Nobelsjukhuset ligger på samma plats som dagens Södersjukhus. Say no more.

Det är många explicita och spännande sjukhusscener. Det känns att det är på riktigt och det är definitivt de som bär boken. Själva brottsintrigen känns sidoordnad och mindre intressant. Det är också lite märkligt hur ofta personer i Teklas närhet drabbas av akuta, livshotande och ovanliga sjukdomar. Men Tekla klarar biffen. Hon är läkarnas verkliga superhjälte. Det är riktigt spännande att läsa om hennes bravader.

NISSE SCHERMAN

Christian Unge

Christian Unge. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22