ETT KROSSAT HJÄRTA

Nov 19th, 2019 | By | Category: 2019-11 nov, Recension

Omslag till Ett krossat hjärtaAv Geir Tangen
Hjerteknuser, 2017
Översättning Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn
Forum, 2019
ISBN 978-91-37-15171-7, inbunden, 427 sidor

Det här är det två i en trilogi, där Maestro var första delen och där den tredje redan kommit ut i Norge.

Huvudpersonerna, journalisten Viljar Ravn Gudmundsson och kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll, är de samma och platsen likaså, Haugesund.
Här tillkommer en viktig person, den rullstolsburne radiojournalisten Jossen som dessutom har bra koll på datorer och ett analytiskt sinne. Men mycket handlar om Viljars son Alexander, med diagnostiserad ADHD, som i bokens inledning vaknar efter en ungdomsfest bredvid en död flicka. Och blir förstås misstänkt för mord.

Det finns två fokus som sakta glider ihop i berättelsen: ungdomsfesten med sprit och knark, och ortens högerextrema grupp med en vuxen man som välkänd ledare. Flera av de efterhand mördade är invandrarungdomar.

De båda huvudpersonerna får allt svårare att klara ut sina liv, Lotte möter igen den Oslopolis som förstörde mycket av utredningen i förra boken.
Det här är åter en väl skriven intrig med en hel del personporträtt som förhoppningsvis de norska läsarna redan fått träffa igen.

Att författarens intentioner utöver underhållningen är att visa på högerextremism och vuxenvärldens ibland slappa inställning till ungdomslivet är klart.

Författaren vet vad han skriver om, han är gymnasielärare, författare och journalist, och han älskar deckare. Det finns många blinkningar och rena hänvisningar till hans favoriter. Själv fastnade jag på en hänvisning till Hans Olav Lahlums deckarfestival, inte så känd i Sverige men som vi i Dast uppmärksammat.

LEIF-RUNE STRANDELL

Geir Tangen

Geir Tangen. Foto Haakon Nordvik

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22