ETT KORT LIV

Oct 27th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till Ett kort livAv Lars-Olof Pettersson
Ekström & Garay, 2019
ISBN 978-91-89047-03-7, danskt band, 300 sidor

Författaren kan skriva, han har gett ut fackböcker och han har varit talskrivare åt Olof Palme. Detta är en kriminalroman, men någon driven skönlitterär författare är han inte. Det är mycket beskrivande av vad som händer, inte så mycket gestaltande.

Baksidestexten berättar att boken bygger på ett verkligt fall, även om författaren har paketerat om och bytt namn och dessutom fyllt ut personporträtten. Men att han har haft polisprotokoll och socialtjänstutredningar till grund känns tydligt.

Lars-Olof PetterssonHistorien är enkel: en fyraårig pojke, ett av sex barn i en problemfamilj med missbrukande och våldsam far, har få lekkamrater, inga i hans egen ålder, och försvinner en dag strax före midsommar. Polisen larmas när han inte kommer hem, de letar, och efter ett anonymt tips hittas han död, strypt, i en skogsdunge. Miljön är ett område i Nyköping, en plats författaren känner väl även om han numera bor i Stockholm.

Polisen börjar utredningen. Tidigt fattas misstankarna att det är den våldsamma pappan som är den skyldige. Men han nekar.

Huvudperson är en kvinnlig polis, men vi träffar också övriga poliser och en otrevlig åklagare, samt ett antal av barnen och familjerna, inte minst fyraåringens egen, i olika kapitel.

Författaren har en avsikt vid sidan av att skriva en deckare: att visa på sociala problem och hur svårt det är att nå fram till de mest utsatta.

Detta skulle alltså lika väl kunna kallas för en socialtjänstdeckare, en genre som inte är så vanlig.

Och det är en av få polisromaner som så tydligt visar hur ett polisärende sakta arbetar sig fram, hur man kollar alla små detaljer, samarbetar och har svårt att förhöra de många barnen som varit närvarande när fyraåringen försvann från gårdens lekplats.

De litterära dragen, eller snarare bristen på litterär framställning, till trots blir det efter hand mycket spännande hur poliserna ska lyckas lösa fallet, och hur de inblandade personerna ska kunna gå vidare. En mycket sympatisk variant av spänningslitteratur.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22